Διάρκεια |
Απλώνοντας ένα χέρι βοηθείας: H ανθρωπιστική βοήθεια στην Αυγή του 21ου αιώνα
Από την υλοποίηση του προγράμματος ευαισθητοποίησης επετεύχθησαν οι ακόλουθοι στόχοι:
- Ευαισθητοποίηση ενός μεγάλου αριθμού μαθητών γυμνασίου πάνω σε ανθρωπιστικά ζητήματα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που βρίσκονται σε λειτουργία και να αποκτήσουν μια υγιή στάση απέναντι στη ζωή.
- Παρουσίαση και προώθηση του ρόλου του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη διεθνή ανθρωπιστική σκηνή.
- Δημιουργία εργαλείων ευαισθητοποίησης με τη μορφή CD ROM και Ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές, αλλά και τους καθηγητές τους, έτσι ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε ανθρωπιστικά ζητήματα.
Στα πλαίσια του προγράμματος, ομάδα εθελοντών κάτω από την επίβλεψη ειδικής θεατρολόγου, επισκέφθηκε γυμνάσια έξι πόλεων και πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις, με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών:
- Βιωματικό παιχνίδι για μαθητές γυμνασίου, το οποίο επικεντρώθηκε σε ανθρωπιστικά ζητήματα και θέματα εθελοντισμού.
- Διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης με υλικό που συγκεντρώθηκε από τις Ελληνικές Ανθρωπιστικές οργανώσεις-εταίρους της ECHO, που έχουν δραστηριοποιηθεί σε ανθρωπιστικές αποστολές ανά τον κόσμο.
- Έκθεση ζωγραφικής από παιδιά περιοχών, που έχουν υποστεί καταστροφές από καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Στους μαθητές διανεμήθηκαν επίσης τα ενημερωτικά έντυπα τα οποία δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, καθώς και ένα διαδραστικό CD ROM, το οποίο παρέχει πλούσια πληροφόρηση πάνω σε ανθρωπιστικές κρίσεις, τη συμβολή της ECHO για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πληθυσμών που έχουν πληγεί από αυτές, την ποσοστιαία κατανομή των Ελλήνων της Διασποράς σε όλον τον κόσμο, αλλά και τρόπους προώθησης της ενεργής εμπλοκής των μαθητών σε εθελοντικές δράσεις.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε:
- 12 σχολεία στην Αθήνα
- 7 σχολεία στη θεσσαλονίκη
- 6 σχολεία στην Πάτρα
- 6 σχολεία στη Λάρισα
- 1 σχολείο στα Ιωάννινα
- 6 σχολεία στην Ξάνθη
Στα πλαίσια του προγράμματος, οργανώθηκε και ανοιχτό σεμινάριο στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Αθήνα για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, με θέμα “Παρουσίαση μεθόδων βιωματικών θεατρικών παιχνιδιών στους μαθητές σε θέματα ανθρωπισμού και εθελοντισμού”, με τους παρακάτω θεματικούς άξονες:
- Κρίσεις στον πλανήτη μας.
- Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των πολιτών και των Ελληνικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων.
- Μεθοδολογίες ευαισθητοποίησης των νέων (Η συμβολή του κοινωνικού θεάτρου στην εκπαίδευση, εργαλεία).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Πρόσθετες Πληροφορίες |
Τύπος Προγράμματος | Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα |
Τόπος υλοποίησης | Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 6 πόλεις της Ελλάδας, και συγκεκριμένα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Ιωάννινα και Ξάνθη |
Ομάδα στόχου | Πάνω από 5.000 μαθητές ηλικίας από 12 έως 14 ετών, 500 σχολεία, 100 καθηγητές, δημοσιογράφοι και το ευρύ κοινό επωφελήθηκαν άμεσα από την υλοποίηση του προγράμματος. |
Εταίροι | ΕΡΤ 3, Σύνδεσμος Πολιτισμού ΣΥΝ.ΠΟΛΙΤΙΣ |
Προυπολογισμός | Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο ποσό των 190.000 Ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων του ΚΕΣΣΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ανήρχετο στο ποσό των 116.229 Ευρώ. Οικονομικός απολογισμός / Χρηματοδότηση: 50% (58.114,5 ευρώ) χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) και το υπόλοιπο 50% (58.114,5 ευρώ) από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. |
Κατάσταση Προγράμματος | Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα |